Frågor och svar

FILLERS

Vad är fillers?
Fillers är ett samlingsnamn på olika typer av estetiska hudutfyllnadsmedel som används för att jämna ut rynkor, större veck eller för att t ex skulptera kindben, läppar, haklinje, örsnibbar m m. Fillers består av hyaluronsyra. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen, framför allt i huden där den binder vatten, vätska, fukt och skyddar cellerna. Hållbarheten varierar men normalt är att underhålla var 6-12 månad beroende på muskelaktiviteten i det behandlade området.

Kan alla behandlas med fillers?
Nej, inte personer som är gravida, ammar eller har sår i området som ska behandlas, t ex herpes.

Vilka är de vanligaste biverkningarna vid rynkbehandling med fillers?
Eftersom man injicerar med en tunn nål så kan man ibland få ett litet blåmärke som syns en dryg vecka. De första dagarna ser man ibland lite rodnad eller svullnad, och lätt klåda eller ömhet förekommer.

När ser jag resultat av behandlingen?
Resultatet syns omgående, men det tar upp till två veckor innan eventuell svullnad har lagt sig och man ser slutresultatet.

Finns det några risker eller biverkningar med fillers?
Fillers är en säker produkt och mer är 20 miljoner behandlingar har utförts sedan fillers innehållande hyaluronsyra (restylane) lanserades 1996. Reaktioner mot produkten är sällsynta. Injektionsrelaterade reaktioner förekommer, vilket kan uppstå vid alla sorters injektioner. De vanligaste är lätt rodnad, svullnad, klåda, blåmärken, smärta och ömhet. Reaktionerna är vanligen milda till måttliga och försvinner oftast inom kort efter injektionen. Efter en läppförstoring kan dina läppar vara svullna i upp till en vecka. Kontakta mig vid kraftigare reaktioner eller om de pågår längre än en vecka. Som vid alla injektioner finns en liten infektionsrisk. Lokala inflammationsreaktioner, beskrivna som milda till måttliga och som vanligen reglerar sig själva inom två veckor, har rapporterats, men sällan.

Kan man sola efteråt?
Man bör inte exponera det behandlade området för varken extrem värme, t ex solarium, bastu eller extrem kyla den närmaste veckan för att undvika risken för inflammation.

Kan man träna som vanligt?
Man bör ta det lugnt med svettig träning de närmaste dagarna för att undvika risk för infektion eller förlängd inflammation och svullnad.

Kan man sminka sig som vanligt efteråt?
För att undvika risk för infektion kan man vänta med täckande smink, läppstift det första dygnet.

Kan man behandlas med fillers om man har munsår eller herpes?
Om du har återkommande herpes finns det en risk att en inflammatorisk reaktion kan uppstå och ett herpesanfall kan utlösas. Man kan förbehandla med receptbelagd medicin för att undvika ett utbrott.

Hur gammal måste man vara för att behandlas?
 Man ska vara myndig, alltså 18 år.

Om man tar blodförtunnande mediciner, kan man behandlas med fillers?
Det är viktigt att du berättar om du äter någon form av blodförtunnande läkemedel eller hälsokostpreparat, exempel Omega 3. Äter du Omega 3, eller preparat som innehåller acetylsalicylsyra kan du göra ett uppehåll två veckor före behandling.

Vad är en Touch Up?
En påfyllnadsdos eller justering som kan göras efter två-fyra veckor för optimalt resultat. Undersökningar har gjorts som visar på ett förlängt resultat.

När ska man inte göra en filler-behandling?
Du bör inte ha feber eller sjukdomskänsla i kroppen. Inte heller ha kvisslor eller finnar på injektionsområdet, eller pågående herpesinfektion.

Om jag önskar en konsultation?
Jag tar en kostnad på 500 kr för en konsultation som dras av vid ett bokat besök inom två månader.

BOTOX

Vad är botox?
Botulinumtoxin, även kallat botox, är ett läkemedel och används inom sjukvården som ett muskelavslappnande medel. Det verkar genom att blockera nervimpulser i de muskler som injicerats och då minskar musklernas sammandragningar. Effekten är avtagande och försvinner efter ett antal månader. Olika användningsområden är till exempel behandling av kramper i muskler i samband med neurologisk sjukdom eller invaliditet, kronisk migrän, överaktiv blåsa eller kraftiga svettningar. Läkemedel med botulinumtoxin är även godkända för behandling av de muskler som ger upphov till ansiktsrynkor.

Kan alla behandla rynkor med botulinumtoxin?
Nej, man behandlar inte personer som är gravida eller som har neurologiska sjukdomar med nedsatt muskelkraft, t ex Myastenia gravis.

Hur länge varar effekten av botulinumtoxin?
I genomsnitt varar behandlingen 3-5 månader och de flesta går ungefär var 4:e månad och gör behandling.

Vad är den vanligaste biverkningen med botulinumtoxin?
Man kan få lättare huvudvärk 1-2 veckor efter behandling.

Kan man träna som vanligt?
Man bör ta det lugnt med svettig träning det första dygnet för att undvika oönskade effekter.

När ska man inte göra en botox-behandling?
Du bör inte ha feber eller sjukdomskänsla i kroppen. Inte heller ha kvisslor eller finnar på injektionsområdet, eller pågående herpesinfektion.

Vad ska jag tänka på efter en botox-behandling?
Du kan använda musklerna som vanligt direkt efter behandlingen. Du ska inte trycka eller massera på behandlade injektionsområden, inte heller träna eller bada bastu under ett dygn efter behandlingen för att minska risken för oönskade effekter. Du kan utan större besvär återgå till ditt vanliga liv.

Om jag önskar en konsultation?
Jag tar en kostnad på 500 kr för en konsultation som dras av vid ett bokat besök inom två månader.

HITTAR DU INTE DIN FRÅGA?

Hör av dig till mig om du har någon fråga som du vill ha svar på innan du går vidare med din behandling.
Jag är auktoriserad hudterapeut och legitimerad sjuksköterska och kommer göra mitt yttersta för att du ska få ett bra svar.